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Issues regarding
adult-children
coverage under
the PPACA

THIS months column focuses on two
key questions regarding the coverage of
adult children under the Patient Protec-
tion and Affordable Care Act (PPACA).

Question: How is employer-provided
health coverage for adult children up to
age 26 under the new PPACA require-
ment taxed for state tax purposes?

Answer: In general, PPACA requires all
employer-sponsored health-care plans
(including grandfathered plans) to cover
adult children until they reach their
26th birthday, effective for the first plan
year beginning on or after September
23, 2010. Last April, the IRS issued
Notice 2010-38, which, among other
things, extends the federal tax exclusion
for employer-provided health coverage
provided to adult children through
the end of the year in which the child
reaches age 26, regardless of whether the child is the employ-
ee’s dependent within the meaning of Internal Revenue Code
(Code) section 152. This means that the age limit, residency,
support, marital status, and other tests in Code section 152(c)
do not apply to such a child.

Although employer-sponsored coverage provided to adult
children is excludable from income for federal income tax
purposes, it may not be excludable for state tax law purposes.
A large number of states (more than 20, plus Puerto Rico)
do not automarically adopt the current version of the Code;
therefore, there is the risk that employers will need to impute
income to their employees for state tax purposes. To the
extent such coverage is taxable for state law purposes, it
could trigger wage reporting and withholding requirements
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(and related penalties and interest for failures) for employers
based on the fair market value of the coverage.

State tax laws regarding the tax treatment of adult child
coverage have been changing rapidly, so employers should
carefully monitor developments in their states. For example,
California recently posted information on its Employment
Development Department and Franchise Tax Board Web sites
regarding how employers should report and calculate the
imputed income of health benefits for adult children on the
Form W-2, box 16, for California state tax purposes. Subse-
quently, the California Employment Development Depart-
ment removed the posting after a bill was introduced in the
state Legislature that would make the California state tax
code conform to the Code on this issue.




Although employer-sponsored coverage provided to
adult children is excludable from income for federal
income tax purposes, it may not be excludable for

state tax law purposes.

In addition, the Governor of Virginia recently signed a bill that
updates the Virginia Tax Code so that it generally conforms
to the Code as of December 31, 2010. As a result, Virginia
employers should not have to impute the value of adult depen-
dent coverage for state tax purposes beginning in 2011.

Question: Under the PPACA dependent-child coverage
requirements, are premiums for young-adult children (under
age 26) required to be the same as for other adults?

Answer: The Interim Final Regulation (IFR) governing depen-
dent-children coverage to age 26 specifies that the terms of
the plan cannot vary based on the age of a child (except for
children who are age 26 or older). The IFR provides examples
showing that a plan cannot impose a premium surcharge on
certain dependent children based on age and cannot limit what
benefit options are available to these dependents.

Please note, however, that in December, the agencies (HHS,
Dol., and Treasury) issued a Frequently Asked Questions
(FAQ) in which they clarified that, although this “uniformity™
requirement generally prohibits distinctions based upon age in
dependent coverage of children, it does not prohibit a plan from
making distinctions based upon age that apply to all coverage
under the plan, including coverage for employees and spouses
as well as dependent children. In the example used in the FAQ,
the plan required co-payments for nonpreventive-care office
visits by individuals age 19 and older, including employees,
spouses, and dependent children, but waived the co-payments
for individuals under age 19. The FAQ stated that the agencies
would not consider this design to violate the requirement.

PLEASE NOTE: This feature is intended to provide general
information only, does not constitute legal advice, and cannot
be used or substituted for legal or tax advice.

Got a health reform question? You can ask your health-care
reform legislation question online at www.surveymonkey.com/s/
second_opinions.

You can find a handy list of Key Provisions of the Patient
Protection and Affordable Care Act and their effective dates at
www.groom.com/HCR-Chart.html
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