
Part I

Section 264.--Certain Amounts Paid in Connection with Insurance Contracts 

(Also § 1035.) 

Rev. Rul.  2011-9 

ISSUE

 Does the pro rata interest expense disallowance rule of § 264(f)(1) of the Internal 

Revenue Code apply to Old Policy and to New Policy in the situations described below?

FACTS

Situation 1.  Taxpayer is a corporation engaged in a trade or business that has 

substantial indebtedness on which it incurs interest expense.  On January 3, 2000, 

Taxpayer purchased a life insurance policy (“Old Policy”) covering the life of A, an 

employee of Taxpayer, as of that date.  A was not a 20-percent owner, officer, or 

director of Taxpayer, and was the only individual covered by Old Policy.  On January 3, 

2011, Taxpayer received a new life insurance policy (“New Policy”) covering the life of A

as of January 3, 2011, in exchange for Old Policy in a transaction that qualified for non-

recognition of gain or loss under § 1035.  New Policy also covers only the life of A and 

has the same death benefit as Old Policy.  A remained an employee of Taxpayer as of 
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January 3, 2011.  Both Old Policy and New Policy are life insurance contracts as 

defined in § 7702. 

Situation 2.  The facts are the same as in Situation 1, except that on January 4, 

2010, A terminated employment with Taxpayer. 

LAW

Under § 264(f)(1), no deduction is allowed for that portion of the taxpayer’s 

interest expense that is allocable to unborrowed policy cash values. 

Section 264(f)(7) defines “interest expense” as the aggregate amount allowable 

to the taxpayer as a deduction for interest (within the meaning of § 265(b)(4)) for the 

taxable year (determined without regard to §§ 264(f), 265(b) and 291). 

Section 264(f)(3) defines “unborrowed policy cash value” as, with respect to any 

life insurance policy or annuity or endowment contract, the excess of (A) the cash 

surrender value of the policy or contract determined without regard to any surrender 

charge, over (B) the amount of any loan with respect to the policy or contract.  If the 

amount described in (A) with respect to any policy or contract does not reasonably 

approximate its actual value, the amount taken into account under (A) is the greater of 

the amount of the insurance company liability or the insurance company reserve with 

respect to the policy or contract (as determined for purposes of the annual statement 

approved by the National Association of Insurance Commissioners) or is another 

amount as determined by the Secretary. 

Section 264(f)(2) states that, for purposes of § 264(f)(1), the portion of the 

taxpayer’s interest expense that is allocable to unborrowed policy cash values is an 
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amount that bears the same ratio to that interest expense as the taxpayer’s average 

unborrowed policy cash values of life insurance policies, and annuity and endowment 

contracts, issued after June 8, 1997, bears to the sum of (i) in the case of assets of the 

taxpayer that are life insurance policies or annuity or endowment contracts, the average 

unborrowed policy cash values of those policies and contracts, and (ii) in the case of 

any other assets of the taxpayer, the average adjusted bases (within the meaning of 

§ 1016) of those assets. 

Section 264(f)(4) provides an exception to the pro rata interest expense 

disallowance rule of § 264(f)(1) for certain policies and contracts.  Under § 264(f)(4), 

§ 264(f)(1) does not apply to any policy or contract owned by an entity engaged in a 

trade or business if the policy or contract covers only one individual and if that individual 

is (at the time first covered by the policy or contract) (i) a 20-percent owner of the entity, 

or (ii) an individual (not described in (i)) who is an officer, director, or employee of the 

trade or business. 

Section 264(f) applies to contracts issued after June 8, 1997, in taxable years 

ending after that date.  For this purpose, any material increase in the death benefit or 

other material change in the contract is treated as a new contract.  Taxpayer Relief Act 

of 1997, Pub. L. No. 105-34, § 1084. 

 Section 1035(a)(1) provides that no gain or loss is recognized on the exchange 

of a life insurance contract for another life insurance contract, or for an endowment or 

annuity contract or for a qualified long-term care insurance contract.  The legislative 

history of § 1035 explains that § 1035 provides non-recognition treatment for taxpayers 
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who have "merely exchanged one insurance policy for another better suited to their 

needs and who have not actually realized gain."  H. Rep. 1337, 83d Cong., 2d Sess. 81 

(1954).  Under § 1.1035-1, the contracts exchanged must relate to the same insured. 

ANALYSIS 

Old Policy

 In both Situation 1 and Situation 2, A was an employee of Taxpayer on January 

3, 2000, which was the date as of which A was first covered by Old Policy.  A was the 

only individual covered by Old Policy.  Under the exception provided by § 264(f)(4)(A), 

the pro rata interest expense disallowance rule of § 264(f)(1) did not apply to Old Policy 

in either situation. 

New Policy 

 In general, a contract that is received in exchange for an existing contract is 

treated as a new contract issued on the date of the exchange for purposes of testing the 

contract's qualification as a life insurance contract under § 7702.  See 1 Staff of Senate 

Comm. on Finance, 98th Cong., 2d Sess., Deficit Reduction Act of 1984, Explanation of 

Provisions Approved by the Committee on March 21, 1984, at 579 (Comm. Print 1984); 

Notice 2006-95, 2006-2 C.B. 848, section 5.01.  Consistently, the exchange of a life 

insurance contract for another life insurance contract is treated as a material change, 

and the contract received in the exchange is treated as a new contract, for purposes of 

applying the 7-pay test of § 7702A(b) to determine whether the contract is a modified 

endowment contract (MEC).  2 H.R. Conf. Rep. No. 1104, 100th Cong., 2d Sess. II-98 

(1988), 1988-3 C.B. 588.  Cf. 1 Staff of Senate Comm. on Finance, 98th Cong., 2d 
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Sess., Deficit Reduction Act of 1984, Explanation of Provisions Approved by the 

Committee on March 21, 1984, at 540 (Comm. Print 1984) (date of issuance of a life 

insurance contract for purposes of determining the tax reserve method applicable to the 

contract under § 807(d)(2) is the date shown on the policy form). 

 In some circumstances, the issue date or other attributes of a contract carry over 

in a § 1035 exchange pursuant to an explicit rule.  For example, in the case of § 101(j) 

Congress grandfathered an employer-owned life insurance contract that is received 

after August 17, 2006, in a § 1035 exchange for a contract that was issued on or before 

that date.  Pension Protection Act of 2006, § 863(a), Pub. L. No. 109-280.  See also

Rev. Rul. 92-95, 1992-2 C.B. 43 (for purposes of § 72(q)(2)(I) and 72(u)(4), the "date of 

purchase" of an annuity contract acquired in a § 1035 exchange for another annuity 

contract is the date of purchase of the annuity contract that was exchanged for the new 

contract).  Congress did not provide a rule under which the status of the insured as an 

employee "at the time first covered" for purposes of § 264(f)(4)(A) would carry over from 

a contract given up in a § 1035 tax-free exchange to a contract received in such an 

exchange, even though the status of the insured as an employee is material to the 

purpose and application of the exception provided by § 264(f)(4). 

 In Situation 1, A was an employee of Taxpayer on January 3, 2011, which was 

the date as of which A was first covered by New Policy.  A was the only individual 

covered by New Policy.  Under the exception provided by § 264(f)(4)(A), the pro rata 

interest expense disallowance rule of § 264(f)(1) did not apply to New Policy in 

Situation 1.
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 In Situation 2, A was not an employee of Taxpayer on January 3, 2011, which 

was the date as of which A was first covered by New Policy, nor was A a 20-percent 

owner, officer, or director of Taxpayer.  Accordingly, New Policy does not qualify for the 

exception provided by § 264(f)(4)(A).  The fact that A was an employee of Taxpayer at 

the time first covered by Old Policy (January 3, 2000) does not change this result. 

HOLDINGS

In both Situation 1 and Situation 2, Old Policy qualified for the exception provided 

by § 264(f)(4).  Therefore, the pro rata interest expense disallowance rule of § 264(f)(1) 

did not apply to Old Policy.

In Situation 1, New Policy qualifies for the exception provided by § 264(f)(4).

Therefore, the pro rata interest expense disallowance rule of § 264(f)(1) does not apply 

to New Policy. 

In Situation 2, New Policy does not qualify for the exception provided by 

§ 264(f)(4).  Therefore, the pro rata interest expense disallowance rule of § 264(f)(1) 

applies to New Policy. 

DRAFTING INFORMATION 

The principal author of this revenue ruling is Rebecca L. Baxter of the Office of 

Associate Chief Counsel (Financial Institutions & Products).   For further information 

regarding this revenue ruling, contact Ms. Baxter at (202) 622-3970 (not a toll-free call).


