
SECOND OPINIONS

Mandate Clarity
Employer mandate, waiting period and auto-enrollment issues 

is considered full time at their close will 
depend on whether his hours worked 
can be viewed, looking back, as reason-
ably representative of the average hours 
he is expected to work per year. If so, the 
employee will be considered full time; if 
not, the plan will be permitted an addi-
tional three-month period to determine 
his full-time status.  

specified cumulative number of hours 
of service within a specified time 
period (i.e., 12 months). It is expected 
that the guidance will permit this type 
of cumulative hours condition so long 
as the required hours do not exceed 
the number specified. An example 
in the current guidance describes 
an eligibility condition under which 
part-time employees are required to 
work 750 hours in order to participate 
and states that, “solely for purposes 
of illustration,” it is anticipated that 
the upcoming guidance would permit 
such a threshold. 

If the lookback and stability 
period rules will not apply to 
new employees, how and when 
will the full-time status of new 
employees be determined? 

The FAQ includes a preview of detailed 
rules that the Treasury and IRS intend to 
propose with respect to the determina-
tion of whether a newly hired employee 
is a full-time or part-time employee—
under the 30-hour-per-week full-time 
employee threshold—for purposes 
of the employer mandate penalty. 
Generally, the guidance provides 
that: An employer will not be subject 
to the employer mandate penalty for 
failing to offer a newly hired employee 
coverage during the first three months 
of employment (and, in certain circum-
stances, employers will have six months 
to determine whether a newly hired 
employee is full time); the period of 
time in which the employer will have 
to make the determination will depend 
on whether the employee is reasonably 
expected, as of the date of hire, to work 
an average of 30 or more hours per 
week on an annual basis, and whether 

These Q&As first appeared on www 
.plansponsor.com in March 2012.  As health 
care law is evolving rapidly, there may be 
further developments since the initial 
publication.
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the employee’s first three months of 
employment are reasonably viewed, at 
the end of that period, as representative 
of the average hours he is expected to 
work per year; if a new hire is expected 
to work full time on an annual basis 
and does meet the average-30-hour-per-
week requirement during his first three 
months, he must be offered coverage at 
the end of that period; and if it cannot 
reasonably be determined whether a 
new hire will be working full time, 
certain new rules will be put in place 
to help. Generally, under these expected 
rules, whether an employee who works 
full time during his first three months 

The Internal Revenue Service (IRS), 
the Department of Labor (DOL) 
and the Department of Health 

and Human Services (HHS) recently 
issued guidance (IRS Notice 2012-17; 
DOL Technical Release 2012-1) in the 
form of frequently asked questions 
(FAQ) about various issues related to 
the Patient Protection and Affordable 
Care Act (PPACA) employer man-
date, waiting period limitation and 
auto-enrollment requirement. Below, 
we discuss several questions we have 
received about these PPACA provisions.

When will employers be 
required to implement the 
PPACA auto-enrollment require-
ments? 

PPACA added section 18A to the Fair 
Labor Standards Act (FLSA), which 
requires employers with 200 or more 
full-time employees to automatically 
enroll new full-time employees in one 
of the employer’s health plans and to 
continue the enrollment of current 
employees. Agency FAQ guidance 
issued in 2010 stated that employers 
would not be required to comply with 
the requirement before DOL regula-
tions became applicable. The recent 
FAQ guidance states that the DOL 
has concluded that its regulations will 
not be ready to take effect by 2014, as 
previously projected, and until regula-
tions are issued, employers will not 
be required to comply with the auto-
enrollment requirement. Furthermore, 
it states that the DOL is working to coor-
dinate the guidance with the employer 
mandate and waiting  period guidance. 

Could an employer be subject  
to an employer mandate 

penalty for not offering health 
coverage to an employee 
during a 90-day waiting 
period?

The new FAQ guidance indicates that 
future U.S. Treasury Department- and 
IRS-proposed regulations will address 
coordination of the employer mandate 
and waiting period limitation rules; it 
is expected to provide that an employer 
will not be subject to an employer 
mandate penalty for failing to offer 
coverage to an employee during the 
first three months after his date of hire. 

Are the agencies planning to 
permit employers to use look-
back and stability periods to 
identify full-time employees 
for purposes of the employer 
mandate?

The recent FAQ states that the Treasury 
and IRS intend to issue proposed regu-
lations or other guidance that would 
allow employers to use “lookback 
periods” and “stability periods” of up 
to 12 months, for purposes of deter-
mining full-time status of current 
employees, as previously described in 
Notice 2011-36.

Will the PPACA 90-day limi-
tation on waiting periods 
effectively require employers 
to offer coverage to part-
time employees after they 
have worked 90 days? 

The recent FAQ states that the waiting 
period limitation does not require 
employers to offer coverage to part-time 
or any other classification of employees 
(indeed, employers may exclude part-
timers or other classifications of 

employees from coverage entirely). 
Instead, the PPACA waiting period 
limitation merely prohibits requiring 

“otherwise eligible” employees to wait 
more than 90 days before coverage is 
effective. 

How will the 90-day waiting 
period limitation apply if an 
employer offers coverage 
only to employees who satisfy 
certain eligibility conditions? 

The recent FAQ provides some guid-
ance on how the agencies intend to 
apply the 90-day waiting period limit 
to an employer’s offer of coverage, 
including the following key points: The 
90-day waiting period begins when 
an employee is otherwise eligible for 
coverage under the terms of the health 
plan; a full-time employee’s waiting 
period generally begins on the date of 
hire (and cannot exceed 90 days), if the 
plan provides that full-time employees 
are eligible for coverage without satis-
fying any other condition for coverage; 
eligibility conditions that are based 
solely on the lapse of a time period 
are permissible for no more than 90 
days; it will be permissible for a group 
health plan to impose other condi-
tions for eligibility for coverage, so 
long as the conditions are not designed 
to avoid compliance with the 90-day 
limit on waiting periods. The FAQ 
guidance provides that, besides full-
time-employee status, “employees in 
a bona fide job category” and “receipt 
of a license” are permissible eligi-
bility conditions; and upcoming guid-
ance is expected to address eligibility 
conditions under which employees 
or classes of employees are eligible 
for coverage after they complete a 
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