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Tax Treatment on the Payment of IRA Fees Gets a  
New (but Familiar) Private Letter Ruling

For years, the IRA industry has sought of-
ficial, comprehensive guidance on the 
proper tax treatment of payment of various 

IRA fees, through various types of fee structures. 
The recent guidance issued in this area—LTR 
2011040611—reaffirms the IRS’s favorable posi-
tion regarding the IRA owners’ payment of wrap 
fees with non-IRA funds, but continues to leave 
a number of guidance gaps. A review of the key 
guidance in this area is set forth below, followed 
by a review of the recent LTR. Until further 
guidance is issued, the IRA community should 
carefully review their fee structures to ensure 
that they do not inadvertently trigger a deemed 
taxable distribution or a deemed IRA contribu-
tion, which could result in taxable income and 
excise taxes to IRA owners and reporting and 
withholding obligations for an IRA provider (and 
penalties and interest related thereto). Moreover, 
absent general guidance in this area, consider-
ation should be given to whether a private letter 
ruling should be requested on the IRA provider’s 
fee structure arrangement. 

Official Guidance
The Internal Revenue Code of 1986, as amended 
(“the Code”), does not expressly provide for the 
tax treatment of IRA fees. However, the Code 
does impose an annual six-percent excise tax on 
excess IRA contributions under Code Sec. 4973. 
Moreover, distributions from an IRA are generally 
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included in gross income under Code Sec. 408(d)
(1) and early distributions (pre–59 1/2) may be 
subject to an additional tax under Code Sec. 72(t). 
Excess contributions generally arise if contributions 
exceed the maximum limits set forth under Code 
Sec. 219(b) (e.g., contributions to a traditional and 
Roth IRA than generally exceed $5,000 for 2011 
($6,000 for a catch-up eligible participant who has 
reached age 50). 

In Rev. Rul. 84-146,2 the IRS applied the principles of 
Reg. §1.404(a)-3(d) to an IRA, which provides that:

[a]ny expenses incurred by the employer in 
connection with the plan, such as trustee’s fees 
and actuary’s fees, which are not provided for by 
contributions under the plan are deductible by 
the employer under section 162 (relating to trade 
or business expenses), or section 212 (relating to 
expenses for production of income) to the extent 
they are ordinary and necessary.

Following this regulation, the ruling expressly 
provides that trustee fees in connection with the 
IRA paid directly by an IRA owner with non-IRA 
funds are deductible under Code Sec. 212 to the 
extent they satisfy the requirements of that Code 
section and are not “deemed” IRA contributions 
and therefore not subject to the annual six-percent 
excise tax. Specifically, Code Sec. 212 provides for 
a miscellaneous itemized deduction (subject to the 
two-percent floor) for all ordinary and necessary 
expenses paid or incurred during the tax year (1) 
for the production or collection of income; (2) for 
the management, conservation or maintenance of 
property held for the production of income; or (3) 
in connection with the determination, collection 
or refund of any tax. Importantly, the deduction 
under Code Sec. 212 is subject to Code Sec. 265, 
which generally prohibits taking a deduction for 
expenses related to income that is exempt from 
taxation (which may impact a deduction taken for 
a Roth IRA as the earnings thereto are intended to 
be tax-free).

In Rev. Rul. 86-142, the IRS addressed the treat-
ment of brokerage expenses paid under an IRA. 
It concluded that brokerage commissions are not 
“recurring administrative or overhead expenses,” 
such as trustee or actuary fees, but rather are in-
trinsic to the value of the trust’s assets. Under the 
ruling, direct payment by the IRA owner of the 
brokerage fees was treated as a contribution to 

the IRA. The IRA contributions to reimburse the 
IRA for brokers’ commissions, or direct payments 
by the IRA owner to a broker, were not deductible 
under Code Sec. 162 or 212, but were subject to 
the Code limits (Code Sec. 219, referenced above) 
on IRA contributions. 

In 1999, the Tax Court rejected the IRS’s “recur-
ring administrative or overhead expenses” approach 
under Rev. Rul. 86-142 and held that if an employer 
pays “any” ordinary and necessary plan-related ex-
penses directly to a third party from the employer’s 
assets, and if such expenses are not provided for by 
contributions under the plan, those payments will 
not be deemed constructive contributions to the 
plan subject to the plan deduction (Code Sec. 404) 
limitations, but rather are business expenses de-
ductible under Code Sec. 162.3 Although this case 
involved attorney fees, the case supports the view 
that all expenses (including brokerage expenses 
and similar fees) paid directly by the employer 
outside a qualified plan would not be considered 
additional plan contributions, provided that the 
plan document permits direct payment. However, 
the Internal Revenue Manual—which is used by 
IRS auditors in analyzing deductions for qualified 
plans—continues to cite the 1984 and 1986 rul-
ings, distinguishing between separately deductible 
administrative fees and expenses paid directly by 
the employer, and “investment fees, brokers’ com-
missions and the like.”4

Informal IRS Guidance 
Deemed Contribution
The IRS has also issued a long line of private letter 
rulings on the payments of IRA fees made directly by 
an IRA owner that are trustee’s fees (and not brokerage 
commissions) are deductible under Code Sec. 212 
and are not treated as “deemed” IRA contributions 
(and not reportable on Form 5498).5 

However, these rulings (including rulings for 
qualified plans and IRAs) have not been con-
sistent on the issue of whether an IRA owner/
employer could reimburse an IRA/plan for fees 
already paid. For example, in the late 1980s, the 
rulings treated the direct payment and reimburse-
ment of a plan for flat investment management 
fees unaffected by number or volume of securi-
ties sold in the same manner as regular trustee 
fees (e.g., account maintenance). In that case, 
the payments or reimbursements were deductible 
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by the employer under Code Sec. 162 or 212, 
and were not plan contributions for purposes of 
Code Secs. 404 and 415.6 The IRS reconsidered 
these conclusions in the early 1990s and modi-
fied the earlier rulings, stating that the treatment 
of reimbursements (but not direct payment) was 
incorrect.7 However, more recently, the IRS has 
indicated that, in certain qualified plan cases at 
least, employer payments to reimburse a plan 
solely for administrative fees (and not commis-
sions) were deductible under Code Sec. 162 in 
the tax year in which the plan disburses such 
payments to the service providers.8 

In 2005, the IRS released a favorable private let-
ter ruling (LTR 2005070219) on a broker-dealer’s 
“wrap fee” programs. Most of the subject programs 
allowed unlimited trades, but focused primarily 
on asset allocation, advisory, custody and other 
research services in return for the single “wrap fee” 
based on a “%-of-assets.” In these programs, the 
broker-dealer stated that brokerage/trading costs 
would amount to roughly 15 percent of total costs. 
However, one program was a nonadvisory program 
where the client could pay directly for trades or 
instead pay a flat “%-of-assets” fee like the other 
programs for unlimited trades.

In all cases, the 2005 LTR ruled that the IRA 
owner’s payment of the wrap fee from non-IRA 
assets would not be treated as a deemed IRA con-
tribution. Importantly, the IRS did not require any 
allocation of a portion of the wrap fee allocable to 
brokerage transactions. The apparent IRS thinking 
here is that it is too complex to require an allo-
cation of a portion of a wrap fee to the trading 
function. This thinking apparently extended to the 
nonadvisory program because the fee also covered 
trustee and recordkeeping fees. This ruling does 
not cover whether payment of the fee from the IRA 
would be taxed as a distribution (presumably not: 
see below), or whether the owner can reimburse 
the IRA for the wrap fee and get the same favor-
able outcome (presumably not, as noted above). 
As with all private rulings, it only applies to the 
requestor and the facts presented to IRS. 

Deemed Distribution
A line of private letter rulings10 have also concluded 
that fee payments made by debiting the IRA itself 
does not result in deemed distributions (and not re-
portable on Form 1099-R) where the fees fall within 
the description of trustees’ fees in Rev. Rul. 84-146 

(described above) and the IRA does not accept a 
reimbursement. 

New Private Letter Ruling
The IRS recently released a favorable private letter 
ruling (LTR 20110406111) on a broker-dealer’s “wrap 
fee” program. A “wrap fee” is a fee that provides IRA 
account holders with investment advice, custody 
and trade execution services, where the fee is a 
percentage of assets under management and typi-
cally is not related to the number of trades executed 
in any account. The ruling largely mirrors the 2005 
private letter ruling (LTR 20050702112) that first ad-
dressed “wrap fee” programs. As in the prior LTR, 
the programs generally allowed unlimited trades, 
but focused primarily on asset allocation, advisory, 
custody and other research services in return for the 
single “wrap fee” based on a “percentage of total 
account assets.”

In all cases, the IRS ruled that the IRA owner’s pay-
ment of the quarterly wrap fee from non-IRA assets 
(e.g., the owner’s “retail” account) would not be 
treated as an additional IRA contribution. (It appears 
that the IRA owner could still opt to have the fee paid 
directly from the account.) Although each of the three 
investment advisory accounts included a securities 
trading service, the cost of which was included in the 
wrap fee, the IRS determined that clients who partici-
pate in these accounts are predominantly paying for 
investment advisory, money management, custodial 
and other administrative services. Importantly, as in 
the 2005 LTR, the IRS did not require any allocation of 
a portion of the wrap fee to brokerage transactions.

Although the 2005 and 2011 rulings largely mir-
ror each other, there are a few notable differences 
between them:

No Brokerage Cost Representation. Unlike the 
2005 ruling, the new ruling does not include 
a representation regarding the percentage of 
the wrap fee attributable to securities trading 
services. In the prior ruling, the broker-dealer 
stated that brokerage/trading costs would 
amount to no more than roughly 15 percent 
of total wrap fee costs.
Does Not Address Nonadvisory Programs. 
Unlike the 2005 ruling, none of the account 
arrangements in the new ruling include a nonad-
visory program. However, there is no indication 
that the IRS would rule differently today on such 
a program.
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Other Expenses. The new ruling lists a number 
of types of expenses that are treated as “other 
expenses” and not part of the wrap fee; there-
fore, the ruling does not address the proper tax 
treatment of the payment of these expenses. 
These “other expenses” include commissions 
charged by other brokers, interest on debit 
account balances, interest charges on margin 
loans, the entire public offering price on secu-
rities purchased from an underwriter or dealer 
involved in a distribution of securities, bid-ask 
spreads, off-lot differentials, exchange fees, 
transfer taxes and other fees required by law, 
transaction charges on the liquidation of as-
sets not eligible for the account and short-term 
trading charges for purchases and redemptions 
of certain mutual fund shares within short pe-
riods of time. Also, under one arrangement, a 

$55 “active trader” fee for trades exceeding 
the trade caps specified in the account terms 
and conditions also would not be covered by 
the wrap fee.

Unfortunately, the ruling does not provide any 
much needed general guidance in this area—as with 
all LTRs, it technically only applies to the requestor 
and to the facts presented to the IRS. Moreover, 
it does not cover issues such as (1) whether pay-
ment of the fee from the IRA would be taxed as a 
distribution to the owner (presumably not), or (2) 
whether the owner can reimburse the IRA for the 
wrap fee and get the same favorable “noncontribu-
tion” outcome (presumably not, following a line of 
private letter rulings where the IRS reversed itself 
after taking a favorable position). Nevertheless, the 
LTR is a helpful indicator of the IRS’s position on 
common current industry practices.
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