
The Department of Labor (DOL) recently delivered welcome 
news in Advisory Opinion 2013-03A, addressing whether 
certain revenue-sharing payments constitute plan assets 

under the Employee Retirement Income Security Act (ERISA). The 
advisory opinion was issued on behalf of Principal Life Insurance 
Company (PLIC) and discusses so-called “ERISA budgets.” 

Principal typically makes available a variety of investment 
options to 401(k) and other participant-directed defined contri-
bution (DC) plans. Principal receives payments from some of 
these investments in the form of Rule 12b-1 fees, shareholder or 
administrative services fees and similar payments. Generally, 
these payments are taken into account in establishing the record-
keeper’s fee to its plan clients. Thus, the service provider may 
retain the revenue-sharing payments but will negotiate agree-
ments with plans to maintain a bookkeeping record of amounts 
received with reference to the plan’s investments and to provide 
credits to the plan based on a formula or methodology referenced 
in the services agreement—an ERISA budget.

This arrangement allows the service provider to apply these 
credits to pay for plan expenses, such as the costs of services 
provided by accountants, actuaries, consultants or attorneys. In 
addition to offsetting the cost of plan expenses, a service provider 
may also contract with the plan to deposit amounts equal to those 
revenue-sharing credits directly into an account maintained 
on behalf of the plan. Under both types of arrangements, the 
agreement between the plan and the service provider does not 
require the latter to segregate any portion of the revenue-sharing 
payments for the benefit of the plan, nor do plan participants or 
plan beneficiaries receive any representation to that effect.

While these types of arrangements are common, the DOL’s 
prior guidance on this issue was limited to a clarification the 
department added to the preamble to regulations implementing 
amended Form 5500 revisions. These indicated that such 
revenue-sharing payments are not treated as plan assets under 
the Form 5500. Principal asked the DOL to confirm the view that 
revenue-sharing payments received by plan service providers do 
not constitute plan assets.

Consistent with prior guidance analyzing similar plan asset 
questions, the DOL noted that the assets of a plan are to be identi-
fied on the basis of ordinary notions of property rights. Under this 
analysis, the assets of a plan include any tangible or intangible 
property in which the plan has a beneficial ownership interest. 

Applying its “ordinary notions of property rights” analysis, the 
DOL concluded that the revenue-sharing payments as described 
are not plan assets for purposes of ERISA where the plan itself 
does not actually receive the revenue-sharing payments but 
credits that are calculated by reference to the amounts received 
by the plan’s service provider. Importantly, based on the DOL’s 
analysis, any credits that are actually paid into the plan’s account 
would become plan assets once placed in the plan’s trust account.

The opinion clarifies a number of legal principles. First, the 
revenue-sharing amounts themselves are not plan assets. Second, 
the creation and administration of an ERISA budget account within 
a recordkeeper does not cause the revenue-sharing payments to 
become plan assets. However, the DOL did conclude that the plan’s 
contractual right to benefit from the payments would be a plan 
asset. Thus, in any case where Principal failed to pay amounts as 
required under the contract, the plan’s claim for credits or expense 
payments would be an asset of the plan.

Implications for Plan Sponsors
The DOL indicated that plan sponsors must continue to act 
prudently and in the best interests of plan participants and 
beneficiaries. It also specified that “[p]rudence requires that a 
plan fiduciary, prior to entering into such an arrangement, [] 
understand the formula, methodology and assumption used” by 
the service provider in crediting the plan with revenue-sharing 
payments. Moreover, the DOL indicated that plan sponsors 
must be capable of periodically monitoring the arrangement, 
including the amounts credited to the plan as well as amounts 
applied toward the payment of plan expenses.

In addition, the DOL emphasized that the operation of the 
budget arrangement by a plan recordkeeper and the making of 
the revenue-sharing payments would need to be disclosed under 
the DOL’s relatively new Section 408(b)(2) regulation. This 
would likely require recordkeepers to disclose their receipt of the 
revenue-sharing payments from mutual funds and other invest-
ments to their plan sponsor clients.
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