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Dear Mr. Stapley:

This is in response to your request for guidance concerning the fiduciary responsibility provisions of the Employee Retirement
Income Security Act of 1974, as amended (ERISA). You have requested guidance concerning the responsibilities of plan
fiduciaries regarding the advice and other services provided directly to plan participants by financial planners or advisers. For
purposes of this letter, we assume that the planner or adviser is neither chosen nor promoted by plan fiduciaries and is not
otherwise a fiduciary with respect to the plan. In that context, you ask a number of questions.

The relevant statutory provisions are as follows. Section 3(21)(A) of ERISA provides that a person is a fiduciary with respectto a
plan to the extent (i) he exercises any discretionary authority or discretionary control respecting management of such plan or
exercises any authority or control respecting management or disposition of its assets, (ii) he renders investment advice for a fee
or other compensation, direct or indirect, with respect to any moneys or other property of such plan, or has any authority or
responsibility to do so, or (i) he has any discretionary authority or discretionary responsibility in the administration of such
plan.

Sections 403(c)(1) and 404(a) of ERISA require, among other things, that the assets of a plan be held for the exclusive purpose of
providing benefits to participants and beneficiaries of the plan and defraying reasonable administrative expenses of
administering the plan, and that a fiduciary with respect to the plan carry out his duties for the exclusive purpose of providing
benefits to participants and beneficiaries.

Where an individual account pension plan permits a participant or beneficiary to exercise control over the assets in his or her
account and a participant or beneficiary exercises such control, section 404(c) provides that no other person who is otherwise a
fiduciary shall be liable for any loss, or by reason of any breach, which results from such participant's or beneficiary's exercise of

control.

Section 405(a) of ERISA provides that a fiduciary of a plan may be liable for a breach of fiduciary responsibility committed by
another fiduciary of the plan: (1) if he knowingly participates in, or knowingly undertakes to conceal, an act or omission of such
other fiduciary, knowing such act or omission is a breach; (2) if, by his failure to comply with section 404(a)(1) of ERISA in the
exercise of his fiduciary obligations, he has enabled such other fiduciary to commit a breach; or (3) if he has knowledge of the
breach by such other fiduciary, unless he makes reasonable efforts under the circumstances to remedy the breach.

Section 406(a) of ERISA prohibits various types of transactions between a plan and persons who are parties in interest with
respect to the plan. In particular, section 406(a)(1)(D) prohibits a fiduciary from engaging in a transaction if the fiduciary knows
or should know that the transaction is a direct or indirect transfer to, or use by or for the benefit of any party in interest, of the
assets of the plan. Section 406(b) of ERISA prohibits a fiduciary with respect to a plan from dealing with assets of the plan in his
own interest or for his own account, acting on behalf of or representing a party dealing with the plan in a transaction involving
the assets of the plan, or receiving any consideration for his own personal account from any party dealing with the planin
connection with a transaction involving the assets of the plan.
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The following is a summary of the questions presented in your letter and our responses thereto.

Question 1: Is an individual who advises a participant, in exchange for a fee, on how to invest the assets in the participant's
account, or who manages the investment of the participant's account, a fiduciary with respect to the plan within the meaning
of section 3(21)(A) of ERISA?

Answer: The Department has stated on numerous occasions that directing the investment of a plan constitutes the exercise of
authority and control over the management or disposition of plan assets and that the person directing the investments would
be a fiduciary, even if the person is chosen by the participant and has no other connection to the plan. In addition, regulation 29
CFR § 2510-3.21(c) further clarifies the meaning of the term "investment advice." Under that regulation, a person will be
deemed to be rendering investment advice if such person renders advice to the plan as to the value of securities or other
property, or makes a recommendation as to the advisability of investing in, purchasing, or selling securities or other property
and such person either directly or indirectly has discretionary authority or control, whether or not pursuant to an agreement,
arrangement or understanding, with respect to purchasing or selling securities or other property for the plan; or renders any
such advice on a regular basis to the plan pursuant to a mutual agreement, arrangement or understanding, written or
otherwise, between such person and the plan or a fiduciary with respect to the plan, that such services will serve as a primary
basis for investment decisions with respect to plan assets, and that such person will render individualized investment advice to
the plan based on the particular needs of the plan regarding such matters as, among other things, investment policies or
strategy, overall portfolio composition, or diversification of plan investments. The Department has taken the position that this
definition of fiduciary also applies to investment advice provided to a participant or beneficiary in an individual account plan
that allows participants or beneficiaries to direct the investment of their accounts. 29 CFR § 2509.96-1(c).

In the context of a participant-directed individual account plan meeting the requirements of ERISA section 404(c), a person,
such as a financial planner or investment manager or adviser, who is selected by a participant to manage the participant's
investments would be liable for imprudent investment decisions because those decisions would not have been the direct and
necessary result of the participant's exercise of control, even though the participant selected the person to manage the assets
in his or her individual account.®) The other fiduciaries of the plan would not be liable as fiduciaries for either the selection of
the investment manager or investment adviser or the results of the investment manager's decisions or investment adviser's
recommendations.® Nor would the plan fiduciaries have any obligation to advise the participant about the investment
manager or investment adviser or their investment decisions or recommendations. See 29 CFR § m2550.404c-1(f) -- Example

(9).

Question 2: Does a recommendation that a participant roll over his or her account balance to an individual retirement account
(IRA) to take advantage of investment options not available under the plan constitute investment advice with respect to plan
assets?

Answer: Itis the view of the Department that merely advising a plan participant to take an otherwise permissible plan
distribution, even when that advice is combined with a recommendation as to how the distribution should be invested, does
not constitute "investment advice" within the meaning of the regulation (29 CFR § 2510-3.21(c)).®) The investment advice
regulation defines when a person is a fiduciary by virtue of providing investment advice with respect to the assets of an
employee benefit plan. The Department does not view a recommendation to take a distribution as advice or a recommendation
concerning a particular investment (i.e., purchasing or selling securities or other property) as contemplated by regulation §
2510.3-21(c)(1)(i). Any investment recommendation regarding the proceeds of a distribution would be advice with respect to
funds that are no longer assets of the plan.4

Where, however, a plan officer or someone who is already a plan fiduciary responds to participant questions concerning the
advisability of taking a distribution or the investment of amounts withdrawn from the plan, that fiduciary is exercising
discretionary authority respecting management of the plan and must act prudently and solely in the interest of the participant.
© Moreover, if, for example, a fiduciary exercises control over plan assets to cause the participant to take a distribution and
then to invest the proceeds in an IRA account managed by the fiduciary, the fiduciary may be using plan assets in his or her own
interest, in violation of ERISA section 406(b)(1).

Question 3: Would an advisor who is not otherwise a plan fiduciary and who recommends that a participant withdraw funds
from the plan and invest the funds in an IRA engage in a prohibited transaction if the advisor will earn management or other
investment fees related to the IRA?

Answer: No. For the same reasons explained above, a recommendation by someone who is not connected with the plan, that a
participant take an otherwise permissible distribution, even when combined with a recommendation as to how to invest
distributed funds, is not investment advice within the meaning of the 29 CFR § 2510-3.21(c), nor is such a recommendation, in
and of itself, an exercise of authority or control over plan assets that would make a person a fiduciary within the meaning of
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section 3(21)(A) of ERISA. Accordingly, a person making such recommendations would not be a fiduciary solely on the basis of
making such recommendations, and would not engage in an act of self-dealing if he or she advises the participant to roll over
his account balance from the plan to an IRA that will pay management or other investment fees to such person.

However, as indicated above with respect to question 2, this position applies only to advice provided by a person who is not a
plan fiduciary on some other basis. Advice of this nature given by someone who is already a fiduciary of the plan would be
subject to ERISA's fiduciary duties. Moreover, if the person exercised control over the participant's account in making the
distribution and reinvestment outside the plan, the person would be a fiduciary and would be subject to the ERISA's fiduciary
obligations.

This letter constitutes an advisory opinion under ERISA Procedure 76-1 (41 Fed. Reg. 36281, August 27, 1976). Accordingly, this
letter is issued subject to the provisions of the procedure, including section 10 relating to the effect of advisory opinions.

Sincerely,

Louis Campagna

Chief, Division of Fiduciary Interpretations
Office of Regulations and Interpretations

Footnotes

1. See Advisory Opinion 84-04A, January 4, 1984 (AO 84-04A). In particular, AO 84-04A stated that if a person is deemed to
be giving investment advice within the meaning of regulation § 2510.3-21(c)(1)(ii)(B), the presence of an unrelated
second fiduciary acting on the investment advisors recommendations on behalf of the plan is not sufficient to insulate
the investment advisor from fiduciary liability under section 406(b) of ERISA. Regulation § 2510.3-21(c)(1)(B) presupposes
the existence of a second fiduciary who by agreement or conduct manifests a mutual understanding to rely on the
investment advisor's recommendations as a primary basis for the investment of plan assets. In the presence of such an
agreement or understanding, the rendering of investment advice involving self-dealing will subject the investment
advisor to liability under section 406(b) of ERISA. We believe that the same principles enunciated in AO 84-04A apply in
the context of a financial planner or investment advisor rendering investment advice to a participant in a participant-
directed plan.

2. Other fiduciaries of the plan may have co-fiduciary liability of the plan if, for example, they knowingly participate in a
breach committed by the participant's fiduciary. ERISA section 405(a).

3. We note that a person recommending that a participant take a distribution may be subject to Federal or state securities,
banking or insurance regulation.

4. In the view of the Department, the situation described herein is distinguishable from those situations where a plan
fiduciary exercises control over the timing of the distribution, the selection of the individual retirement plan provider and
the products in which the distributions will be invested. For example, situations such as those involving automatic
rollovers of mandatory distributions. See 29 CFR 2550.404a-2 (69 FR 58018, September 28, 2004). See also, AO 93-24A
(September 13, 1993) and the letter from Robert J. Doyle to Judith McCormick, August 11, 1994.

5. SeeVarity Corp. v. Howe, 516 U.S. 489, 502-03 (1996).
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